Suomalaiset ovat yhtä kuin ravit. Siitä asti kun tänne peräpohjolaan ravit rantautuivat eli 1800-luvun lopulla, on niitä täällä ravattukin. Itse asiassa jo 1700-luvulla kehiteltiin ensimmäiset ravit luonnon niityillä ja sen sellaisilla Yhdysvalloissa. Siitä 1800-luvulle päästessä toiminta kasvoi ja kasvoi ja alettiin puhua enemmän ravihevosten kasvatuksesta. Ja tänä päivänähän ravit ovat suosittuja kisoja ympäri maailman, tosin Isossa-Britanniassa suositaan enemmän laukkakisoja.

Minkälaisia hevosia sitten raveissa tapaa? No juurikin raveihin jalostettuja rotuja kuten Amerikan- ja ranskanravureita. Suomen oloissa raveista ovat tuttuja myös omat kylmäverisemme eli suomenhevoset ja suomen ensimmäinen kuuluisuus olikin nimeltään Kirppu, ensimmäinen hieman nimekkäämpi hevonen. Monilla suomenhevosilla on hauska nimi ja joskus kun ei ole sen enempää statistiikkaa tiedossa, on hauska pelailla hevosen nimen perusteella. Monilla urheilusivuilla voi lyödä vetoa hevosista. Toukokuussa ravataan Finlandia-ajot Vermossa ja lähempänä ajankohtaa saat Betssonilta listauksen kisoihin ja pääset jännittämään panoksesi puolesta voittaako kisan viime vuoden tykki Nesta Effe vaiko onko sankarin viitta tai lähinnä loimi varattu toiselle hevoselle, kuten Finlandia-ajoissa yleensä voittaja on vaihtunut joka vuosi. Mutta Nesta Effea siitokseen haluaville tiedoksi, että ori keskittyy kilpailuihin tänä vuonna joten luvassa voi olla vaikka millaista tykitystä taasen. Finlandia-ajoissa on myös nähty vieläkin tykimpiä hevosia kuten vuoden 2010 kisassa Quarcio Du Chene, joka pitää vieläkin hallussaan kilpailuennätystä. Mutta omalta osaltaan myös vedonlyönti on vaikuttanut ravien suosioon tänä päivänä ja ravien vedonlyönneissä voi liikkua isotkin rahat. Ei tosin samanlaisista summista puhuta kuin laukkakisoissa mutta raveissakin kyllä raha liikkuu.

Ennen vanhaan suomenhevosia käytettiin paljon metsätöissä mm. apuna puun kuljetuksessa ja sota-aikana hevosista oli suunnaton apu rintamilla. Mutta tänä päivänä yli puolet koko maan suomenhevoskannasta tienaa leipää pöytään ravaamalla. Mikä on omalta osaltaan hieno asia, ettei lämminveriset ole kaapanneet koko ravikenttää itselleen. Kautta Suomen löytyy noin nelisen kymmentä ravirataa joista Helsingissä sijaitseva Vermo on se päärata. Pääkisat Suomessa ovat tietenkin Kuninkuusravit ja niiden aika on tänä vuonna elokuun alussa Porissa. Kisat on ravattu joka vuosi ja ensimmäiset ravit olivat jo vuonna 1924. Historian saatossa muutama heppa on himoitun kuninkuusloimen voittanut useamman kerran ja yksi näistä on Vesseli-niminen ori, viisinkertainen voittaja.

Jos et ole vielä ehtinyt raveissa käydä niin tee se piakkoin. Ja ei se haittaa vaikka et hevosista mitään tietäisikään. On vain jännittävää seurata onko Puuhamies Pee ensimmäisenä maalissa vaiko viekö Säpin Tytinä sittenkin voiton turvan mitalla.