Suomessa hevonen kuuluu sen oston aikana irtaimen kaupan lain piiriin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei virheetöntä hevosta ole: hevonen tarvitsee ajan kanssa eläinlääkäriä ja sen omistajan kanssa luotu suhde on ainutlaatuinen. Hevosen käyttäytymiseen vaikuttaa paljon myös omistaja, jonka vastuulla on hevosen kasvatus, hoito sekä tyytyväisyys. Suomessa eläinsuojelulaki määrittelee hevosen hoidolle erilliset minimivaatimukset. Hevosen hoitaminen on toisinaan kovaa ruumiillista työtä: kyseessä on iso eläin, jonka tilojen siistiminen on jo usein hartiavoimin tehtävää urheilua.

Lain mukaan hevonen on ruokittava kolmesti päivässä säännöllisin ruokintavälein. Sen tulee päästä ulos jaloittelemaan tarpeeksi usein ja sen saatavilla on aina oltava puhdasta juomavettä. Päivittäiseen hoitoon kuuluvat myös kavioiden puhdistus, hevosen harjaaminen, terveydentilan tarkistaminen, tallin puhdistus ja sen välineiden tarkistus sekä huolto. Jos hevonen on likainen, se tulee pestä vedellä ja tarvittaessa loimittaa. Pesun jälkeen hevonen loimitetaan kuivumisen ajaksi.

Hevosen ajallaan annettavat rokotukset, hampaiden raspaus, kengitys ja loishäätö on myös muistettava tehdä ajallaan. Omistajan on hyvä oppia seuraamaan hevosensa terveydentilaa. Kun tiedät, millainen hevonen on normaalisti terveenä, pystyt nopeasti myös havaitsemaan muutokset kunnossa, jolloin hevonen tarvitsee mahdollisesti ammattiapua.

Hevonen tarvitsee liikuntaa ja sen tulisi olla mielellään vaihtelevaa. Ihannetilassa hevonen pääsee itse määräämään liikuntansa tahtia, jos se voi oleilla kesällä laitumella. Hevosen kuntoa tulee tarkkailla ja muistaa, että se tarvitsee myös tarpeeksi lepoa. Vammoista tai loukkaantumisista kärsivien tulee antaa levätä ja toipua rauhassa.