Ratsastus on monipuolinen harrastus, joka sopii lähes kaikille. Harrastuksena se kasvattaa kuntoa, koordinaatiota, lihaskuntoa ja tekee usein hyvää myös selälle. Ratsastus on myös terapeuttista ja ratsastusterapiaa käytetäänkin hyödyksi ongelmanuorten ja kehitysvammaisten kanssa. Nuorille hevosharrastus voi antaa myös itseluottamusta: sen kautta saa uusia kavereita ja mielenkiinnon kohteen.

Hevosharrastus ei ole pelkkää ratsastamista, vaan siihen kuuluu usein myös hevosenhoitoa, sen pilttuun siivoamista ja muita huoltotoimia. Harrastus kannattaa aloittaa oman alueen ratsastusseurojen kartoittamisella – hevosen selkään ei voi hypätä tuosta vaan. Ratsastuksen ja hevosen käsittelyn oppimiseen tarvitaan ammattitaitoista ohjausta.

Suomessa on yli 300 Suomen ratsastajainliiton jäsentallia, ratsastuskoulua tai harrastetallia, jotka järjestävät kursseja kaiken ikäisille, niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Kursseja on tarjolla eri tasoisille alkeiskursseista aina kilpailutasolle asti. Eri kilpailulajeihin on myös mahdollista erikoistua. Ratsastajainliiton alainen talli on turvallinen, sillä sen toimintaa valvotaan tarkasti ja siellä opetusta antavat opettajat ovat koulutettuja ja ammattitaitoisia asiantuntijoita.

Ratsastuksen aloittaminen on suhteellisen edullista: tarvitaan hyvät jalkineet, tavalliset kumisaappaatkin sopivat tähän hommaan. Housujen tulee olla istuvat, mutta ne eivät saa puristaa tai hangata saumoista. Myös käsineet on hyvä hankkia ettei toiminnan keskellä tulisi hankaumia käsiin. Oma kypärä on suositeltavaa hankkia, vaikka usein sen voikin aluksi lainata tallilta. Kypärän käyttö on aina pakollista. Ratsastustuntien hinnat vaihtelevat hieman talleittain ja seuduittain, ja suurimmissa kaupungeissa tuntihinnat ovat usein maaseutua hieman korkeampia.