Ratsastus jaetaan lajina kahteen alaluokkaan: eurooppalaiseen ratsastukseen ja lännenratsastukseen. Olympialajeina ovat esteratsastus, kouluratsastus ja kenttäratsastus, minkä lisäksi kilpaillaan lännenratsastuksessa ja matkaratsastuksessa sekä valjakkoajoissa ja vikellyksessä.
Helsinki International Horse Show on Suomen suurin sisätiloissa järjestettävä urheilutapahtuma. Se järjestetään syksyisin ja keskittyy esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan World Cup -osakilpailuun. Tapahtumassa järjestetään myös kouluratsastusluokkia ja nuorten ratsastajien sekä hevosten tapahtumia. Vuosittain kävijöitä on ollut pitkän viikonlopun aikana noin 40 000. tapahtumassa on myös paljon show-tyyppistä lisäohjelmaa ja ulkomaalaisia osanottajia, minkä seurauksena tunnelma onkin aina varsin kansainvälinen.
Ypäjällä kilpaillaan kesäkaudella Finnderbyssä kansainvälisen tason este-, koulu- ja lännenratsastuksessa. Tapahtumassa on myös perinteeksi muodostunut Finnderby-esterata sekä Mannerheimin kenttäratsastuskilpailu, jossa ratkotaan senioreiden ja nuorten SM-mitalit. Maaliskuussa hevoskansalle esitellään uusi mielenkiintoinen kilpailu, Helsinkin Horse Fair, joka on kansainvälinen esteratsastuskilpailu.
Kansainvälisellä arvokisatasolla vuosi 2015 on olympialajeissa EM-kilpailujen vuosi. Saksan Aachenissa järjestetään loppukesästä monipuoliset ratsastuskilpailut, joissa kisataan este-, koulu- ja lännenratsastuksessa sekä vikellyksessä ja nelivaljakossa. Kenttäratsastuksen EM-mitalit jaetaan parhaimpien kesken Skotlannissa kuluvan vuoden syyskuussa. Yksi suurimmista ja odotetuimmista tapahtumista on Las Vegasissa huhtikuussa järjestettävä kisa, jossa käydään este- ja kouluratsastuksen maailmancupin finaalit.
Ratsastus on kilpailulajina siitä erikoinen, että naiset ja miehet kilpailevat lähes aina samassa sarjassa; ainoastaan vikellys tekee tässä poikkeuksen. Usein parhaimmat esteratsastajat ovat miehiä, kun taas huippukouluratsastajiin lukeutuu paljon naisia. Kaikissa lajeissa on kuitenkin menestyneitä urheilijoita molempien sukupuolien edustajista. Esimerkiksi kenttäratsastuksessa naiset ja miehet ovat melko tasaväkisiä mitattaessa menestystä arvokisoissa.