Pyöräily on mitä mainioin tapa liikkua. Pyörän satulaan on helppo hypätä ja hurauttaa vaikka töihin tai salille sään ollessa suosiollinen. Pyöräillessä saa myös raitista ilmaa ja näin ollen siinä yhdistyvät sekä ratsastajien rakastama ulkoilu että kehonhuolto. Kokeneemmatkin treenaajat saavat hyötyjä irti pyörästä, sillä kovempikin treeni on sillä mahdollista. Esimerkiksi mäkiset maastot tuovat mukavasti lisähaastetta.
Erilaisissa maasto-olosuhteissa pyörällä ajaminen on kuntoilua sanan varsinaisessa merkityksessä. Vastusta voi aina lisätä tai vähentää tarvittaessa vaihteita säätämällä. Pyörälenkillä voi myös ottaa aikaa ja yrittää aina hieman parantaa entistä aikaansa. Tämä motivoi kunnon kohottamisessa. Mikäli ei saa tarpeeksi endorfiineja tai haastetta tavallisesta maastopyöräilystä, on hieman hurjapäisemmille pyöräilijöille vaihtoehtoina olemassa myös erilaiset temppupyörät.
Kerran kun sen oppii, niin aina sen taitaa
Pyöräilemisen hyviä puolia on se, että lähes kaikki meistä oppivat pyöräilyn jalon taidon jo pienestä pitäen. Pyöräily on kuin hevosella ratsastaminen; kerran kun sen oppii, niin aina sen taitaa. Erityisesti keski-ikäiset ovat ottaneet lajin omakseen, mutta harrastajia löytyy vauvasta vaariin. Pyöräilyä voi harrastaa myös ryhmässä. Monilla paikkakunnilla järjestetään yhteisiä pyörälenkkejä.
Mikäli päättää harrastaa pyöräilyä kuntoilumuotona, niin se vaatii tietysti panostusta ja treenaamiseen sopiva menopeli on tärkeä. Täytyy siis selvittää omat tavoitteensa ja hankkia pyörä käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi hybridipyörät ovat oivallisia kuntoilutarkoitukseen. Niillä luonnistuu hyvin työmatkan teko, ja ne sopivat myös hyötyliikunnan harrastamiseen. Maastossa ajavat puolestaan saavat eniten tehoja irti maastopyörällä.
Kuntopyörä vaihtoehtona pyöräilylle
Mikäli pyöräily kiinnostaa, mutta kelien puolesta ei pääse vielä ajelemaan, niin kannattaa ottaa selvää, millaisia varusteita pyöräkaupoilla on tarjota. Moni hurjapää uskaltaa jopa talvisäillä pyörän selkään. Jos nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan houkuttele, niin oivallinen vaihtoehto saattaa olla kuntopyörä. Tämän voi hankkia kotiinsa kohtuuhinnalla ja vaihtoehtoisesti jokaiselta kuntosalilta löytyy ainakin yksi kuntopyörä.
Kuntopyörällä pystyy helposti kehittämään kuntoaan esimerkiksi intervalliharjoituksilla tai käymällä spinningtunneilla. Jos ei ole varaa sijoittaa kuntopyörään, saattaa hauska idea olla nostaa polkupyörä pukille ja sillä voi leikkiä kuntopyörää. Omaa kuntoiluaan kannattaa muutenkin täydentää kotioloissa esimerkiksi käsipainoja käyttämällä tai leuanvetotangon asettamisella ovensuuhun. Myös salitreeni on hyvä vaihtoehto, jotta harjoittelu pysyy monipuolisena.